Hvem er vi
En lille fortælling om vores tid med belgier heste

Det hele startede med, at vi i 1993 købte en brun belgierhoppe af Palle Ellehammer i Kibæk. Vi byttede os til den med nogle får, og den blev ikke spået til at klare sig ret godt udstillingsmæssigt, men den blev kåret i 1. kl. B. Hesten hed Musse og var en stor brun hoppe. Hun deltog på Aulum dyrskue flere gange og fik 23 point. Desværre endte hun med urene haser, som ikke stod til at behandle og måtte aflives derfor.

Året efter købte vi to brune hopper, hvoraf den ene var i fol, af Søren Riisgaard fra Kvorning. De var helsøstre og kørevante, og dem kørte vi med i adskillige år. Det var den ældste hoppe, der fik et hingsteføl samme år, og den blev kastreret og afløste senere moderen. Det spand, ved navn Gry og Richo, kørte vi med frem til efteråret 2007. På det tidspunkt var hestene 17 og 14 år. Richo fik desværre problemer med bevægelsen og blev aflivet i sep. 2008. Gry nåede at blive 23 år og blev aflivet i 2014. I 2007 købte vi en afløser for Richo. Det var Zanto af Gellerupholm. Det er en vallak, som på det tidspunkt var 3 år.

Ud over de 2 køreheste har vi haft en 10 års hoppe, der har bragt ca. 10 ærespræmier med hjem over 5 år. I 1996 købte vi en ikke særlig betydelig hoppe ved navn Monik af H.P. Christoffersen i Dons. Hun blev bedækket ret tilfældigt op af en dyretransport, da avlshingsten Orfus K Van Zwevezele skulle en tur til  Sjælland og anvendes til avl der i en periode. Det gav denne gode hoppe, som vi gav navnet Bormosens Alexandra, hvem mon det var efter? Hun blev endvidere årets hoppe i Jylland og Fyn 1999. I 2004 deltog hun med en samling med 4 afkom på Landsskuet i Herning og fik bronze for 3. bedste samling der. Alexandra fik følgende afkom:  Bastian i 2000, Rollo i 2001, Bormosens Samantha i 2002, Felix i 2004 og Lucas i 2005.  Alexandra døde desværre af tarmslyng 17/2 2007.

Som en værdig afløser for hende købte vi en halvsøster til hende ved navn Elain K. Efter hende fik vi en dejlig hoppeplag  ved navn Bormosens Sabine. Hun blev desværre aflivet efter kort tids sygdom som 2 årig. Men Elain K har siden fået to flotte hopper og et hingsteføl der hedder Bormosens Lizette, Bormosens Mai og Bormosens Thor. Bormosens Mai er dog blevet aflivet  pga.- kronisk halthed 

Bormosens Samantha blev i 2005 kåret i 1. kl. A med 9 point. Hun fik bl.a. de 2 hopper Bormosens Monik i 2006 og Bormosens Donna i 2007 samt Bormosens Herkules. Herkules blev solgt i 2009. Efter et par mislykkede folinger i 2012 og 2013 gik det desværre ud over bevægelsen i bagbenene, og November 2014 valgte vi at afslutte hendes liv.

Samanthas ene datter Bormosens Monik har de sidste 4 år været vores super kørehest, og den anden datter Bormosens Donna fik i 2014  et dejligt hoppeføl ved navn Bormosens Sofie. Sofie døde desværre ved en stald ulykke  d. 19/12-14. Heldigvis har Bormosens Donna igen to gange fået et par dejlige føl ved navnene Bormosens Victoria og Bormosens Samson. November 2016 mistede vi dog  Samson pga.  sygdom. Februar 2017 måtte vi aflive Donna pga. slidgigt i et forben.

D. 13/12-14 Købte vi en 2 års vallak af Kirsten og Erik Jensen i Vonge ved navn Odin af Nygård. Han måtte dog herfra i 2017 pga. skade på forben efter spark.

I foråret 2017 købte vi Rudy K. Jonstrup. En vallak som vi havde høje forventninger til. Han viste et meget fornuftigt sind, og vi fik ham kørt til i 2 spand. Rudy havde dog en dårlig vane med at bide de andre heste, og derfor gik han alene på fold. Her i sommeren 2019 er han solgt til en familie på Sjælland, som allerede ejer Rudys mor og søster.... Interessen skyldes, at de gerne vil lave en samling til Roskilde dyrskue 2020.. Sidste nyt fra den nye ejer er, at han klarer sig fint og deler fold med de andre heste..

Her i efteråret 2019 har vi købt 2 jyske heste. De er avlet oppe hos Niels Holger Fisker i Nibe. Det er Mosegaardens Anne på 1 1/2 år og Mosegaardens Beth på 1/2 år.

Det er 2 dejlige plage som, vi ser frem til at udstille på dyrskuer de kommende år.


Det er hvad besætningen består af idag, men vi har haft 30 forskellige belgierheste i 20 år, bl.a. 2 1. kl. hingste efter Alexandra. På et tidspunkt havde vi 12 dyr, men det er ikke dobbelt så sjovt at have dobbelt så mange.Musse, den første belgier på Bormosen. Billedet er fra Aulum dyrsskue